Det finns två typer av järn: hemjärn och icke-hemjärn. Det är lättare för kroppen att ta upp hemjärn, som vi får från animaliska livsmedel som kött och fisk. Vegetabiliska livsmedel innehåller enbart icke-hemjärn, som inte tas upp lika effektivt av kroppen. Frukt, bär, grönsaker och rotfrukter som innehåller C-vitamin gör det däremot lättare för kroppen att ta upp järn från maten.
Fytat som finns i fullkornsspannmål och baljväxter, liksom polyfenoler som finns i kaffe, te och kakao, minskar upptaget av järn. Också mjölkprodukter kan minska upptaget av järn, och därför är det bäst att undvika sådana när man äter födoämnen som är rika på järn. Vanligen räcker det att äta en mångsidig kost för att få tillräckligt med järn.
Fytat som finns i fullkornsspannmål och baljväxter, liksom polyfenoler som finns i kaffe, te och kakao, minskar upptaget av järn. Också mjölkprodukter kan minska upptaget av järn, och därför är det bäst att undvika sådana när man äter födoämnen som är rika på järn. Vanligen räcker det att äta en mångsidig kost för att få tillräckligt med järn.
Om du har symtom som tyder på järnbrist bör detta utredas genom blodprov. Orsaken är inte alltid uppenbar, eller så kan det finnas flera orsaker till järnbristen, och då kan mer omfattande tester vara nödvändiga. Det är viktigt att alltid utreda orsaken till järnbrist.
11/2024, SE-OT-2400030